Whatsapp Whatsapp
Telefon Call Us
phone-call 0 (212) 279 64 96 - 0 532 257 73 68

Göz Çevresi Estetiği

Op. Dr. Hüseyin KANDULU ile Estetik üzerine merak ettiğiniz herşey.

Göz çevresi yaşlanması ortaya çıkardığı sonuçlar ile yüz yaşlanması ve canlı bakışların kaybolmasında önemli etkilere sahiptir. Göz çevresi dediğimiz zaman bu gölge içerisinde üst göz kapağı, alt göz kapağı , kaşlar, şakak ve belirli durumlar da orta yüz değerlendirilmelidir.

Hastalarımız çoğu zaman tek bir şikayet ile müracaat etseler de bölgenin detaylı değerlendirilmesi ile birçok deformitenin birlikte ortaya çıktığı görülür. Dolayısı ile hekimin de bu bölgede dikkatli ve tecrübeli olması çok önemlidir, çünkü hastanın şikayeti doğrultusunda ilerlerse ve diğer bozuklukları atlarsa eksik tedavi yapmış olacaktır.

Peki belirttiğimiz bu anatomik yapılarda yaşlanma ile ortaya çıkan belirtiler acaba nelerdir?

1.Kaşlarda düşme (tüm dokunun gevşemesi ile birlikte)
2.Üst göz kapağında torbalanma ve deride fazlalık sarkma
3.Üst göz kapağında hacim kaybı
4.Kaz ayağı bölgesinde kırışıklık
5.Kaz ayağı bölgesinde gevşeme
6.Şakaklarda gevşeme
7.Alt göz kapağında gevşeme,deride sarkma
8.Alt göz kapağında torbalanma
9.Alt göz kapağı ile burun yanak arasında oluklaşmalarda belirginlik, hacim kayıpları

Sizlerin de gördüğü gibi küçücük bir bölgede inanılmaz değişiklikler olabiliyor ve bunların çok değişik etkileri ile bizler kendimizi yaşlı yorgun hissedebiliyoruz.

Kombine tedaviler ile göz çevresinde yapılan değişiklikler çoğu zaman dramatiktir ve kişi sonuçlarından çok memnun kalır. Peki bu tedavi yöntemleri arasında neler yer almaktadır; Erken dönemlerde (30 lu yaşlar) ortaya çıkmaya başlayan kaşlarda ki düşüklük ve kaz ayaklarındaki kırışıklık şikayetleri sadece 10 dakikalık botoks uygulaması ve gerekirse dolgu uygulaması ile giderilebilir. Çoğu hasta bu dönemde durumu yanlış algılayıp üst göz kapağında deride fazlalık şikayeti ile müracaat eder. Halbuki olay sadece kaş ile ilgilidir. Burada değerlendirme yapılırken kaşın sarkması ile birlikte üst göz kapağı derisinde meydana gelen gevşeme ve fazlalığa dikkat edilmelidir. Kaşın kalkması ile bu fazlalıkta giderilmiş olacağı için ilave üst kapak estetiği gerekmeyecektir. Botoks ile kaz ayağı kırışıklıkları giderilir ve kaş kaldırılır. Eğer kaş’daki sarkma daha fazla ise lokal anestezi ile 10 dakika da tamamlanabilecek olan ve kesi olmadan kapalı olarak uygulanan kaş asma işlemi gerekebilir.

Üst göz kapağında torbalanma ve deride sarkma şikayeti var ise üst bleferoplasti ameliyatı gerekecektir. Yine bu deformite ile birlikte kaş ta muhakkak değerlendirilmeli ve gerekliyse kaş asma işlemi de eklenmelidir. Üst kapak estetiği (üst bleferoplasti) lokal anestezi ile uygulanan cilt fazlalığının alındığı , üst kapak kas ve yağ dokularına müdahale edilen ve sonuçları yüz güldürücü olan bir ameliyattır. Ameliyattan sonra hasta evine gidebilir, bazen kısa süreli bandaj uygulamaları yapılsa da sıklıkla gerekmemektedir. Göz çevresi estetiğinde dokularda ki fazlalıklar gibi azlıklar da estetik problemler yaratmaktadır. Üst kapakta ki ve kaş altında ki doku hacminde azalma ciddi bir yorgun bakışa sebep olacaktır. Böyle durumlarda kişini kendinden alınan yağ dokusu ile eksik bölgelere doku aşılamaları yapılması uygun olacaktır.

Kaz ayağı bölgesinde ki kırşıklıklar izole ise en değerli tedavi yöntemi botokstur. Botoks uygulamasından 3-5 gün sonra bölgedeki kaslarının işlevlerinin zayıfması nedeni ile kırışıklıkların tama yakını yok olur. Derin kırışıklıklarda işleme dolgu maddeleri ile destek gerekebilir. Bu bölge ile birlikte şakak bölgesinde gevşeme varsa şakak asma veya şakak germe işelmi de prosedüre ilave edilir.

Alt göz kapağı bölgesi ise hastaları çoğu zaman yanıltan bir bölgedir. Yaşlanma ile dokularda erimeler meydana gelir. Bu erimeler yağ kas ve kemik dokuyu içerir. Dolayısı ile alt kapakta torbalanma şikayeti olan bir çok hastanın aslında torbalanma değil de hacim kayıplarına bağlı bu bölge de belirginleşme şikayetleri mevcuttur. Tecrübeli bir hekim hastasını bu yönde bilgilendirmeli ve tedavi seçeneklerini sunmalıdır. Böyle bir durumda göz altı torbalarının alınması yanlış tedavi olacaktır.

Demek ki göz çevresi detaylı tetkik gerektiren hassas bir bölgedir. Alt kapak deformitelerinde kirpik dibinden veya alt kapak içerisinden yapılan kesiler ile hiç bırakmadan torbalanma tedavisi yapılabilmektedir. İşlem çoğu zaman lokal anestezi sedo-analjezi ile gerçekleştirilmektedir. Kombine tedavide doku kayıplarının yerine konması gerekeceği için hastanın kendinden alınan yağ hücreleri kök zenginleştirilip yine hastaya enjekte edilir. Orta yüz bölgesinde ki sarkamlar da bu bölgede ciddi olulaşmalara torbalanmanın olduğundan fazla göze çarpmasına neden olacağı için özellikle 40 lı yaşlarda orta yüz germe işlemide bu kombinasyona eklenmelidir. Orta yüz germe işlemi de aynı kesiler den yapılabilen iz bırakmayan bir yöntemdir ve sarkmış yanak dokusunun toparlanması ile birçok deformitenin yok olmasına neden olur.

İzole olarak orta yüzde ki erimelere ve sarkmalara bağlı deformiteler mevcut ise bu işlem saç içinden ve ağız içinden küçük birer kesi yapılarak ta izsiz olarak uygulanabilir.

Göz çevresi estetiğinde bahsettiğimiz tüm bu deformiteler ve tedavi yöntemleri eğer gerekli ise kombine edilip birlikte uygulanabilir. Dolayısı ile öncelikli olan mevcut şikayetlerin nelere bağlı olduğunu doğru tesbit edip yerinde müdahaleler yapmak olacaktır. Tüm bu işlemler ile zamanın geri sarıldığını örneğin kırklı yaşlarda bir
hastanın otuzlardaki görünümüne geri döndüğünü ancak bu noktadan itibaren yaşlanmasının devam edeceğini lütfen unutmayın.

Yaşlanma süresi ve yaşam koşulları (alkol, sigara, stres, gece yaşantısı) uygulanan işlemlerin kalıcılığında rol oynayacaktır.

 

Bizimle İletişime Geçin