Whatsapp Whatsapp
Telefon Call Us
phone-call 0 (212) 279 64 96 - 0 532 257 73 68

Kanal D Doktorum Programı

Bu günkü programımızda El gençleştirme yöntemlerini Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Hüseyin Kandulu ‘dan öğreneceğiz. Kök hücre nedir? Yağ dokusu nedir? Yağ enjeksiyonu nasıl yapılır? Yüz gençleştirmede kullanılan yağlar ellerde de etkili mi? PRP tedavisinin el gençleştirmedeki yeri?

Spiker:  Ellerimizin güzel görünmesi bakımlı olması çok önemli değil mi?

Uzman:  Estetik olarak yaptığımız tüm müdahalelerde bütünlüğü yakalamak istiyoruz. Dolayısıyla, açılış konuşmasında belirttiğiniz gibi, gençleştirilmiş güzel bir yüzün yanında; ellerinde, yaşımızı ele vermesini istemiyoruz. Bütünlüğüde yakalamak için, hem pratik hem de iyileşme döneminin sancısız olduğu çok iyi yöntemlerimiz var. Bunlardan bahsedeceğiz.

Spiker:  Peki, sana gelen hastalar genellikle bayan mı?

Uzman:  Bu konuyla ilgili bayan. Elle ilgili, çoğunluk bayan.

Spiker:  Yaşla el estetiği bozuluyor mu?

Uzman:  Ben bu aşamada önce isterseniz, elin yaşlanmasıyla ilgili kısaca birkaç konuya değiniyim. El nasıl yaşlanır? Tabi ki güneşe maruziyet; yaşın ilerlemesiyle, dokunun hacim kaybıyla, derinin yüzeyel tabakasından aşağıya doğru dokuların erimesi, ciltteki değişiklikler, elde yaşlılık görüntüsünü ortaya çıkarır. Şimdi biz burada sırayla muayene edip bu bilgileri vereceğiz.

 

Spiker:  Yirmi yaşlara geldiğimiz zaman, Eldeki görüntü, heralde hiç kimseyi rahatsız etmiyor.

Uzman: Burada görüldüğü gibi; pürüzsüz, gencecik bir el. Böyle bir elde, sadece elin korunması için yapılacak pratik yöntemler; elin nemlendirilmesi yeterli olacaktır. Bu noktada da isterseniz küçük bir tüyo verebiliriz. O, Türk kahvesinin telvesine; üç damla badem yağı, şeker ve buna bir miktar karıştırılacak hafif bal, onu ellerine yedirsinler ve pamuklu eldivenlerini giysinler. Bizi öyle izlemeye devam etsinler.

Spiker:  O zaman bi on yaş daha ilerleyelim mi?

Uzman:  Şimdi burada çok net olarak değişimi görüyoruz.Dikkat ederseniz yavaş yavaş hacim kaybı başlamış.Damarsal görüntüler oluşuyor.Bunlar parmakları hareket ettiren kirişlerimiz.Onlar yavaş yavaş yüzeyelleşmiş.Bu aşamada yapılacak küçük bir doku aşılamasıyla(kök hücreden zengin yağ enjeksiyonu), el çok süratli olarak, eski, genç görünüşüne gelecektir .Ceyda hanımda da hastamızda da lekelenme yok. Güneşten korunmayı mutlaka ihmal etmesin izleyiciler.Güneşten korunmak elin yaşlanmasını da azaltır.Lekelenmeyi de azaltır. Nemlendirici ve güneş koruyucu eller için öneriyoruz. Yüze bakıldığı gibi ele de bakılmalı.

Spiker:  Dediğiniz uygulama nasıl bir uygulama?

Uzman:  Uygulama şöyle; Kişinin kendi vücudundan alınan yağ dokuları özel bir işlemden geçiriliyor. Kök hücreden zenginleştiriliyor. Biraz sonra göstereceğiz. Çok küçük noktadan aşılanılıyor.

Spiker:  Hadi biraz daha yaş almaya devam edelim.

Uzman:  Şu lekelenmeleri özellikle göstermek istiyorum. Bunlar elin yaşlanmasıyla birlikte, güneş etkisiyle birlikte, yaşlılığa bağlı veya güneşe bağlı lekeler oluşabiliyor. El gençleştirme de kombine yöntemler uyguluyoruz. Eğer hastamızın böyle bir şikâyeti varsa, buna yönelikte; lekenin durumuna göre, cilt soyma işlemleri(kimyasal peeling), dermabrazyon dediğimiz elmas uçlarla onları tıraşlamak veya şu an teknoloji çok gelişti. Lazer teknolojisiyle bunları da siliyoruz ve de pürüzsüz hale getirebiliyoruz.

 

Spiker:  Ellerimi kollarımı kumlara sürüp, güneşleniyorum

Uzman:  Siz doğal bir peeling  yapıyorsunuz.  Bunlar da çok önemli.

Spiker:  Biraz daha yaş aldığımızı farz ediyoruz.

Uzman:  Doku da erimeler artmış, damarlar daha da belirgin. Elleri yan yana koyduğumuz zaman; o doku erimesini, hacim kaybını çok net olarak izleyebiliyoruz.

Spiker:  Herkes elini yan yana koysun.

Uzman:  Bu tam elin, yaşlanmasına çok güzel bir örnek.

Uzman:  Ben en son hastamızın  elini göstermek istiyorum. Artık deri, iyice estetiğini kaybetmiş.   Parşömen kâğıdı görünümüne gelmiş.

Spiker:  Burada şimdi esasında, deriyi çektiğimiz zaman biraz kaldırıyoruz öyle kalıyor aslında. Bu hem cilt altı yağ dokusunun kaybı, aynı zamanda dehidratasyon yani sıvının yetersiz olması. Kolojen zayıflığı.

Uzman:  Onların hepsini yerine koyuyoruz. Biraz öncede bahsettiğim gibi, bütünlük çok önemli. Bu yaş gurubundaki hastalarımız yüzlerine muhakkak müdahale ettiriyorlar. Küçük yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırıyorlar. Biraz önce söylediğiniz gibi bir restorantta yemek yerken, içkinizi yudumluyorsunuz. Işıldayan bir yüz ve uyumsuz bir el. Bunda dikkatli olmakta fayda var.

Spiker:  Bu dolgu yapma işlemi nasıl oluyor? Bize anlatır mısın?

Uzman:  Eli gençleştirmek için en sağlıklı ve en güncel yöntem. Bunu yüz gençleştirmede de yanık tedavisinde de uyguluyoruz. Kişinin kendi hücreleriyle bunu başarmak. Dolayışıyla kişinin kendi karnından, gördüğünüz materyaller(yağ alma kanülleri) ile yağ dokusunun yapısını bozmadan, küçük enjektörler yardımıyla, sadece küçük milimetrik deliklerden girerek yağı dışarı alıyoruz.

Spiker:  Hangi bölgesinden alıyorsunuz, vücudun?

Uzman:  Sıklıkla göbek bölgesi çünkü bilimsel çalışmalar yağdaki kök hücrenin çok fazla olduğunu ve bununda göbek bölgesin de yoğunlaştığını gösteriyor.

Spiker:  Bu sınırlı uyuşturma ile mi oluyor, genel anestezi ile mi?

Uzman:  Bu işlem eğer bir kombine ameliyat içerisinde değilse(yani yüz germe veya yüz gençleştirme işlemi ile birlikte değilse) sınırlı uyuşturma ile(sedasyon ve local anestezi ile ).

Spiker:  Peki bunları direk enjeksiyon mu ediyorsun yada santrüfüje mi ediyorsun?

Uzman:  İşlemden geçiriyoruz. Santrifüje ediyoruz ve ya özel cihazlarda pür kök hücresini alabiliyoruz.

Spiker:  Bu aspirasyon için mi bir örnek?

Uzman:  Bu ikisi yağı almak için olan bir örnek. Yağı vereceğimiz bölgeye göre, dikkat ederseniz, ucundaki deliklerin hacimleri değişiyor. Yağı ne kadar ince istiyoruz. Ne kadar homojen vermek istiyoruz veya ne kadar çok bir hacim elde etmek istiyoruz, Bunlara göre kullandığımız aletin boyutu değişiyor.

Spiker:  Peki, bunlarda gene yağ  almak (yağ grefti ) için mi?

Uzman:  Bunlar ise alınan yağı uygulanacak olan bölgeye; ele, yüze yanık bir bölge varsa yanık bölgeye transfer etmek için. Yağ doku aşılamalarında her bölgeye farklı kanüller ile transfer yapmaktayız.

Spiker:  Bir ele kaç defa müdahale edebilirsiniz?

Uzman:  Şöyle, mesela hastalarımız yan yana duruyor. Mucizede beklememek gerekiyor. Bu tedavi kalıcı bir tedavi. Aynı zamanda kişinin dokusunu özel koşullarda saklayıp, beş yıl sonra gerektiğinde rapel aşılama da yapılabiliniyor. Uygulama sınırımız yok ama işlem kalıcı. Ancak yaşlılık aynı noktadan devam ediyor. Yetmişi Atmışa çekiyorum, Atmıştan tekrardan yaşlanmaya devam ediyor. Dört beş yıl sonra, atmış beş görünümüne geldiği zaman tekrardan ikinci bir tedavi ihtiyacı olacaktır. Dolayısı ile kalıcı ve tekrarlanabilen bir tedavi yöntemi diyebiliriz.

Spiker:  En doğru, müdahale yaşı kaç?

Uzman:  Benim sevdiğim genç hastaya müdahale etmek ve korumak. Mümkün olan herkese de önerim o.Kendilerini korusunlar. Sonuçta biz estetik cerrahız. Bir şeyleri koruyoruz, güzelleştiriyoruz, gençleştiriyoruz ama hekimiz ve işin koruyucu hekimlik boyutuna çok inanıyorum. O yüzden biraz önce söylediğim gibi pamuklu eldivenleri olsun. Nemlendiricileri olsun. Basit bakımlar yapsınlar. Bu orta yaş gurubunda vitamin takviyeleri, bahsettiğimiz kolojen takviyeleri ile işi çözsünler.

Spiker:  El üzerinde nereye yapıyorsun dolguyu?

Uzman:  Burada tabi ki işimiz estetik olduğu için, hiçbir iz bırakmadan, mümkün olduğunca sadece sonuca gitmek istiyoruz. Biz de parmak arasından küçük nokta şeklinde bir delik açılıyor. Burdan dikkat ederseniz boyu her yere ulaşabiliyor aletin. Buradan girerek homojen şekilde derinin altına doku aşılaması (yağ enjeksiyonu)yapılabiliniyor. Bu noktadan ve bu noktadan, elim tüm el sırtına bunu uygulamak gerekiyor. Bütünlüğü sağlamak gerekiyor.

Spiker:  El terlemesiyle ilgili bir soru

Uzman:  Oda bizim alanımıza giriyor. Onun da on beş dakikalık botoks uygulaması ile kesin bir çözümü var. Tabi gerekli durumlarda onu da uyguluyoruz. Terleme ciddi bir sorun ve tedavisi olduğu bilinmeli.

Spiker:  Göbek çevresinden mesla iki yüz elli mililitre aldın, Ellisini kullandın. Geri kalanını ne yapıyorsun?

Uzman:  Evet, bi de bunu şöyle düşünün, otuz beş, kırk yaşında bir hastamızın dokusunu aldığımızı düşünün. Biz onu koruyoruz. Aynı bir embriyo saklar gibi özel koşullarda o dokuyu saklıyoruz. Hastamız elli yaşına geldiğinde, kırk yaşındaki genç dokusunu tekrar ona aşılıyoruz.

Spiker:  Yıllar sonrada kullanabiliyor muyuz?

Uzman:  Yıllar sonrada kullanabiliyoruz.

Spiker:  Ben başkasının dokusunu kullanabiliyor muyum?

Uzman:  Ne yazık ki kıkırdak doku dışında şu an, replantasyonlar hariç tabi, onlar için bir takım ilaçlar gerekiyor. Kıkırdak dokusu kullanılabiliniyor. Birçok alanda kullanıyoruz. Benim kıkırdağım işlemden geçip size uygulanabilir. Bu hiçbir şekilde reaksiyon oluşturmaz. Özellikle ilaç tedavisi gerektirmez. Ancak yağ dokusu gibi dokular şu an uygulanamıyor.

Spiker:  Dolgu tedavisi dışında, el estetiğinde kullanılan başka yöntemler var mı?

Uzman:  O zaman yine genç yaştan başlıyorum. PRP(platelet rich plazma) dediğimiz, hastanın kendi kanından olan hücrelerin hazırlanarak enjekte edilmesi. İyileştirici, gerginliği sağlayıcı ve bir ışıltı oluşturur. Hazır materyallerimiz var, kolojen yine ele transfer edildiği. Ciltteki deformiteler başladığı zaman; yine kimyasal peelingler, bakımlar ve prp ile devam ediyoruz. Bu aşamalardaysa muhakkak doku aşılaması ve güzel eller ortaya çıkıyor.

Bizimle İletişime Geçin